Συχνές Ερωτήσεις

Τί είναι οι κιρσοί (φλεβίτιδα);

Είναι παθολογικά διασταλμένες φλέβες όπου το αίμα κυκλοφορεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

Τί έιναι οι ευρυαγγείες;

Είναι παθολογικά διασταλμένα αγγεία του δερμάτος.

Γιατί δημιουργούνται οι κιρσοί;

Είναι μια γονιδιακή αρρώστια, αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν, όπως ορισμένα επαγγέλματα, ο αριθμός των κυήσεων, κτλ.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός από την χειρουργική επέμβαση στην θεραπεία των κιρσών;

Βεβαίως. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε λίγες περιπτώσεις, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορέι να λύσει το πρόβλημα των κιρσών χωρίς χειρουργική επέμβαση, με την νέα μέθοδο του σκληρυντικού αφρού.

Είμαι σε αναμονή να χειρουργηθώ για τους κιρσούς μου, γιατί μου είπαν μόνο για χειρουργείο;

Μόνο στα κέντρα με μεγάλη εμπειρία, στις νέες μη επεμβατικές τεχνικές μπορούν να προτείνουν, εναλλακτικές λύσεις σε αυτούς τους ασθενείς.

Αφού δεν πονούν οι φλέβες μου γιατί πρεπει να τις θεραπεύσω;

Η θεραπεία της νόσου, πρέπει να γίνεται πριν αρχίσουν οι επιπλοκές.

Είναι μια ιδανική στιγμή να τις αντιμετωπίσετε. Φανταστείτε ένα γιατρό που ανακαλύπτει καρκίνο σε ένα ασθενή σε μια επισκεψή τυχαία που πραγματοποίησε με απουσία συμπτωμάτων. Δεν θα περιμένει να εμφανιστούν τα συμπτωμάτα για να κάνει την θεραπεία, αλλά την θεραπεία θα την κάνει άμεσα, δίοτι όταν θα παρουσιαστούν τα συμπτώματα θα είναι πολύ αργα.

Αύτο ισχύει για όλες τις ασθένειες εκατομύρρια έλληνες ενδιαφέρονται για την αρτηριακή πίεση ή την υψηλή χολεστερόλη αλλά κανένα από αυτούς δεν έχει πόνο από αυτές τις ασθένειες.

Μου έχουν πεί οτί υπάρχουν κίνδυνοι αν θεραπεύσω τις φλέβες μου, ειναί αλήθεια;

Στην ιατρική δεν υπάρχει μηδενικώς κίνδυνος, αλλά είναι προφανές ότι θα πρέπει πάντα να αξιολογηθεί η σχέση κινδύνου / όφελος

Με τι τρόπο η δρ. Κάτσακα θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία;

Η Δρ. Κάτσακα θα εξετάσει ενδελεχώς τον ασθενή και με τους υπερήχους μπορεί να συστήσει την πιο κατάλληλη θεραπεία που ταιριάζει στην περίπτωσή του.

Είναι αλήθεια ότι με τον σκληρυντικό αφρό μπορώ να αποφύγω την χειρουργική επέμβαση;

Πράγματι η Δρ. Κάτσακα μπορεί να θεραπεύσει χωρίς χειρουργική επέμβαση σχεδόν όλες τις περιπτώσεις.

Ποίο είναι το κόστος για τη θεραπεία της σαφηνούς φλέβας;

Ανάλογα με ποια θεραπεία θα επιλέξει και ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης το κόστος ποικίλει. Το μόνο που μπορώ να πώ είναι μικρότερο από μια χειρουργική επέμβαση.

Ξέρετε ότι οι κιρσοί θεραπεύονται χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Η δυνατότητα αντιμετώπισης της σαφηνούς φλέβας με μία επίσκεψη, το χαμηλό κόστος, χωρίς αναισθησία και χωρίς νοσηλεία, ανώδυνα έχει αλλάξει ριζικά τις προοπτικές για την θεραπεία των κιρσών.

Το 1993 ένας Ισπανός αγγειοχειρουργός ο Cabrera πρότεινε τη χρήση ενός micro foam (αφρό) στη θεραπεία των κιρσών όλων των ειδών. Αυτό αντιπροσώπευε μια πραγματική επανάσταση στην σκληροθεραπεία . Ο Dr Frullini ήταν ο πρώτος στην Ιταλία που χρησιμοποίησε τον σκληρυντικό αφρό. Ο σκληρυντικός αφρός μπορεί να χρησιμοποιηθεί γα όλους τους τύπους των κιρσών. Στην μείζονα και ελάσσονα σαφηνή, στις ευρυαγγείες, στις δυσπλασίες αγγείων στην κιρσοκήλη και σε πολλά άλλα. Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε ότι η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων αλλάζει.

Η σκληροθεραπεία είναι σήμερα η μόνη μέθοδος που έχει όλες τις ιδανικές προϋποθέσεις : είναι ανέξοδη, γίνεται γρήγορα (20 λεπτά όλη η διαδικασία), χωρίς αναισθησία, τελείως ανώδυνα και μετά από βάδιση 30 λεπτών οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Συγκριτικές μελέτες μεταξύ των τριών μεθόδων βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο πρόσφατο συνέδριο στην Φλωρεντία στις 23-24 Μαρτίου 2012 έδειξαν ότι το 70-80 % των κιρσών μπορούν να θεραπευτούν με σκληρυντικό αφρό χωρίς χειρουργική επέμβαση. Πραγματικά μπορούμε να μιλάμε για μια καινούρια θεραπεία που έφερε μια επανάσταση στην αγγειοχειρουργική.

Ποιά είναι η χειρότερη επιπλοκή των κιρσών;

Η χειρότερη επιπλοκή των κιρσών είναι η επιπολής θρόμβωση, δηλαδή όταν πήξει το αίμα μέσα στην φλέβα.

Τί πρέπει να κάνουμε αν αιμορραγήσει ένας κιρσός;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σηκώσουμε το πόδι μας σε ανάρροπη θέση ψηλά και να τοποθετήσουμε κάποιον ελαστικό επίδεσμο. Το επόμενο βήμα είναι να πάμε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Ποιά επαγγέλματα είναι επιρρήπη στους κιρσούς;

Όλα τα επαγγέλματα πού έχουν πολύωρη ορθοστασία, όπως π.χ. μάγειρες, ζαχαροπλάστες κτλ.

Γιατί η καθιστική ζωή επηρεάζει;

Η καθιστική ζωή επηρεάζει γιατί δεν δουλεύουν οι γαστροκνήμιοι, το αίμα λιμνάζει στα πόδια και μπορεί να δημιουργήσει καταστροφή στις βαλβίδες και κατα σύνεπεια μπορεί να δημιουργήσει, ευρυαγγείες, κιρσούς και άτονα έλκη.

Πότε πρέπει να φοράμε την ελαστική κάλτσα;

Όταν έχουμε πολύωρη ορθοστασία και συνήθως πρέπει να την φοράμε από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Γιατί πρέπει να φοράμε την ελαστική κάλτσα;

Γιατί η ελαστική κάλτσα πιέζοντας τους γαστροκνήμιους και έχοντας διαβαθμισμένη πίεση βοηθάει στην επαναφορά του αίματος.

Τι κάλτσα συνίστατε για το πρόβλήμα μου;

Πάντα πρέπει να εξετάζεστε από κάποιον αγγειοχειρούργο και εφόσον δεί το προβλημά σας, θα σας γράψει και την κατάλληλη διαβαθμισμένη πιεστική κάλτσα.

Τώρα που μπαίνει η άνοιξη γιατί έχω αύξηση στα συμπτωματά μου;

Συνήθως αυξάνονται τα συμπτώματα με την ζέστη δίοτι, λόγο της ζέστης διαστέλλονται οι φλέβες οπότε μένει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στα άκρα μας.

Η έκθεση στον ήλιο υπάρχει περίπτωση να επιδεινώσει το πρόβλημά μας;

Γενικώς να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες από τις 12 μέχρι τις 3 και να καλύπτουν τα πόδια τους με αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας.

Μπορώ να κάνω θεραπείες στους κιρσούς μου το καλοκαίρι;

Ναι μπορείτε, αρκεί να γνωρίζει ο ιατρός πως πρέπει να γίνει η θεραπεία το καλοκαίρι.

Τι θα προτείναται να κάνω laser η σκληρυντικό αφρό για την αντιμετώπιση των κιρσών;

Μετά από την εμπειρία πολλών ετών που χρησιμοποίησα το laser, έχει και αυτό καλά αποτελέσματα. Επείδη αυτό απαιτεί νοσηλεία και χειρουργική αίθουσα, προτιμώ εδώ και μία 7 ετίας να αντιμετωπίζω τους κιρσοόυς με την νέα μέθοδο του σκληρυντικό αφρόυ, γιατί γίνεται στο ιατρείο, είναι ανώδυνη και το άτομο επιστρέφει αμέσα στις δραστηριότήτες του.

Μπορεί να ξαναδημιουργηθούν κιρσοί μετά από εγχείρηση;

Ένα 30-40% ποσοστό των ασθενών μπορούν να υποτροπιάσουν την πρώτη 5 ετία και αυτό ωφείλεται στη γονιδιακή προδιάθεση και ένα ποσοστό λόγω της μή σωστής χειρουργικής αντιμετώπισης.

Χρειάζεται να κάνω κάποιες εξετάσεις για την διάγνωση των κιρσών;

Μπορεί να γίνει εύκολα και από την κλινική διάγνωση από τον αγγειοχειρουργό και αν χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες ο γιατρός μπορεί αν χρησιμοποίση και τους υπερήχους, με αυτούς μπορούμε να δούμε και το εν τω βάθη φλεβικό σύστημα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Γιατρέ πρέπει να κάνω θεραπεία στους κιρσούς μου πριν την εγκυμοσύνη ή μετά;

Το πιο σωστό εαν έχει κιρσούς είναι να κάνει την θεραπεία πριν τις εγκυμοσύνες, διότι αν ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη με κιρσούς το πρόβλημα τους θα επεκταθεί και ίσως θα χρείαστει αντιπηκτική αγώγη. Κάλο είναι να θεραπεύσουμε τους κιρσούς πριν την εγκυμοσύνη και αν σε περίπτωση ξαναδημιουργηθούν να τις θεραπεύσουμε μετά από 6 μήνες, γιατί πολλές από αυτές υποχωρούν.

Έχει η μητέρα μου και η γιαγία μου κιρσούς, ειμαί 18 χρονών, πρέπει να με εξετάσει κάποιος αγγειοχειρουργός;

Βεβαίως από μία στατιστική που έγινε ήδη από την δεύτερη δεκαέτια τα άτομα που εξετάστηκαν ένα μεγάλο ποσοστό βρέθηκε να εχεί φλεβική ανεπάρκεια και ιδιαιτέρος στα άτομα που στο οικογενιακό τους δεντρό υπήρχαν συγγενικά άτομα με φλεβικές παθήσεις.

Ποιά είναι η πίο κατάλληλη θεραπεία για τις ευρυάγγειες;

Η κατάλληλη θεραπεία για τις ευρυαγγείες είναι οι σκληρυντικές ενέσεις και τώρα τελευταία ο σκληρυντικός αφρός.

Τι είναι οι σκληρυντικές ενέσεις; Είναι επώδυνες;

Από την 30 εμπειρία και από τα απείρα περιστατικά που έχω κάνει όλα τα άτομα έρχονται με χαρά και ενθουσιασμό να κάνουν την θεραπέια τους, είναι τελείως ανώδυνη, γρήγορη και πολύ αποτελεσμάτικη, αρκεί να έχει γνώσεις ο ιατρός που την εφαρμόζει.

Έχουμε επιπλοκές στην σκληροθεραπεία;

Βεβαίως αν δεν γίνει από άτομο εξειδικευμένο σε αυτή την πάθηση μπορεί να δημιουργηθή νέκρωση, εμφάνιση νέων λεπτών ευρυαγγείων οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται σε διάστημα 3-12 μηνών. Γι΄αυτό πρεπεί να απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς.

Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει στις ευρυαγγείες;

Τα πολλά κιλά αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση των φλεβών οπότε εχούμε στασιμότητα αιμάτος στα άκρα και κατα συνέπεια δημιουργία κιρσών & ευρυαγγείων.

Την κάλτσα την φοράμε και το καλοκαίρι;

Είναι μια συχνή ερώτηση που μου κάνουν οι ασθενείς. Η απάντησή μου είναι πως εφόσον θα τη φορέσουν για δέκα μήνες το χειμώνα, μπορούν να τις αφήσουν για τους δύο μήνες του καλοκαιριού. Η κάλτσα δεν είναι τόσο απαραίτητη το καλοκαίρι, όσο τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης, όπου έχουμε την ευκαιρία, λόγω της μεγάλης διάρκειας της ημέρας και καιρού να περπατήσουμε περισσότερο, να κολυμπήσουμε και να γυμναστούμε. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, όχι ότι δεν χρειάζεται, αλλά κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με τις παραπάνω δραστηριότητες.

Συχνές
ερωτήσεις:

Πλεονεκτήματα του σκληρυντικού αφρού
  • Γίνεται στο χώρο του ιατρείου, δεν χρειάζεται αναισθησία.
  • Εφόσον γίνεται η έγχυση του σκληρυντικού αφρού, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Είναι ακριβής η έγχυση του φαρμάκου λόγω του ότι γίνεται με την βοήθεια των υπερήχων.
  • Δεν υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια και μετά την θεραπεία.
  • Στοιχίζει πολύ πιο οικονομικά από μια χειρουργική επέμβαση.
  • Δε γίνονται τομές, δε γίνεται αφαίρεση της φλέβας.
  • Γίνονται λιγότεροι μώλωπες από μια χειρουργική επέμβαση.
Παθολογικές φλέβες
Πρόκειται για μια ερώτηση που κάνουν πολύ συχνά οι ασθενείς: "Αν αφαιρέσω τις παθολογικές φλέβες, πώς θα γίνεται η κυκλοφορία του αίματος χωρίς αυτές;" Το ερώτημα είναι θεμιτό και λογικό,…
Μείζων σαφηνής φλέβα
Μια ερώτηση που κάνουν συχνά οι ασθενείς είναι αν μπορεί να σωθεί και να μην αφαιρεθεί η μείζων σαφηνής φλέβα. Η μείζων σαφήνης φλέβα έχει ως κύρια λειτουργία τη μεταφορά…
Χρήσιμες ασκήσεις και συμβουλές πρόληψης
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη και απο την πιο επιτύχημενη θεραπεία, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των φλεβικών παθήσεων. Στοχεύουμε στην πρόληψη για να χρειαζόμαστε όσο το δυνάτον λιγότερο…
Ιατρείο Άννας Κάτσακα
Η Άννα Κάτσακα είναι αγγειολόγος – αγγειοχειρουργός με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας, έχοντας δώσει λύση σε περισσότερα από 20.000 περιστατικά με την πιο καινοτόμα θεραπεία. Είναι φλεβολόγος με την…
Επικοινωνήστε μαζί μας
call us
scroll to top